Vooruit

Vooruitgang zien we als iets positief. Het gaat over in beweging zijn. Over niet stilstaan. Over niet achterom maar vooruit kijken. Over de toekomst. Het zegt iets over ontwikkeling. Over dat het later beter is dan nu. Zolang we maar vooruitgaan is het goed.

Lees meer »

Noodzakelijk

Zowel sport als cultuur zijn diepsociale onderdelen van onze samenleving. Hoe onze overheid nu zo verschillend omgaat met de twee sectoren raakt me dan ook. Sport krijgt het etiket ‘goed voor onze vitaliteit en gezondheid’, cultuur ‘leuk voor de mensen, maar niet noodzakelijk’. En daarmee gaan we voorbij aan hun waarde. Sport is zoveel meer dan vitaliteit. Cultuur is zoveel meer dan vermaak. En ze zijn allebei allesbehalve overbodig.

Lees meer »

Economie

Mijn zoon haalt alleen maar onvoldoendes en vindt economie saai, vertelt een goede vriendin terwijl we een lange avondwandeling maken. Au, zegt mijn economenhart. Ik hoor het vaker. Economie is moeilijk, wiskundig en saai. Maar dat is voor mij economie niet. Ik begrijp haar zoon wel. Want we vergeten maar al te vaak te vertellen waar economie in essentie over gaat.

Lees meer »