Masterclasses Maak het verschil!

Foto's: Nadia ten Wolde (1) en Willeke Machiels (2 en 3)

Als afsluiting van de verkenning Mind the Gap! organiseerde ik op 27 juni, 28 september en 24 oktober 2017 voor BrabantKennis drie masterclasses onder de titel "Maak het Verschil!" met masters Marcel Boogers, Pieter Tops en Henk Oosterling. 

  • Met master en bestuurskundige Marcel Boogers, burgemeester Jan Hamming (gemeente Heusden) en Buurtbinders zijn we nagegaan hoe sociale tegenstellingen in Brabantse buurten en wijken zich uiten en wat we daaraan kunnen doen. Welke handvatten hebben overheden en maatschappelijke organisaties om samen met burgers verschillen te overbruggen? Hoe maken we ons in deze tijd 'de kleurrijke kunst van het overbruggen' eigen?
  • Samen met bestuurskundige Pieter Tops zijn we nagegaan hoe armoede en sociale uitsluiting van oudsher kunnen leiden tot wijken en buurten die volledig op zichzelf lijken staan, waar bewoners de eigen boontjes doppen en af en toe een oogje dichtknijpen. En waar ondermijnende criminaliteit welig tiert. Volgens Tops zullen we juist een bredere, maatschappelijke oftewel meervoudige aanpak moeten ontwikkelen om dit vraagstuk goed aan te pakken.
  • Samen met filosoof Henk Oosterling zijn we op zoek gegaan naar een samenlevingsambitie die stroomopwaarts werkt. Omdat er ook in Brabant bepaalde groepen mensen zijn van wie de film van het leven er totaal anders uitziet dan van andere groepen. Verschillende films, in dezelfde economie en hetzelfde beleid. Dáár ligt de echte ongelijkheid. En hoe kun je daar verandering inbrengen.